Zamknij
wyszukaj na stronie

Jak zadbać o kontrolę dostępu i ewidencję czasu pracy w branży spożywczej?

Logo Lis

Optymalizacja bezpieczeństwa oraz zarządzanie personelem są kluczowe w przedsiębiorstwach spożywczych. Kontrola dostępu reguluje, kto ma prawo do obszarów przechowywania i produkcji żywności, zapobiegając dostępowi nieuprawnionych pracowników oraz osób z zewnątrz do obszarów produkcyjnych. Z kolei ewidencja czasu pracy jest niezbędna do śledzenia godzin pracowników, co pozwala na efektywne zarządzanie harmonogramami i zasobami ludzkimi. Sprawdź nasze wdrożenie u Klienta z branży spożywczej i osiągnięte przez niego korzyści!

W tym case study mowa o Kliencie „Lis” Przetwórstwo Mięsne funkcjonującej od 1992 roku, która opiera się na długoletnich rodzinnych wartościach. Specjalizuje się w oferowaniu mięsa pozyskiwanego wyłącznie z gospodarstw na terenie Kaszub. Przedsiębiorstwo znajduje się w Sierakowicach, niedaleko Trójmiasta. Głównym problemem Klienta były spóźnienia pracowników oraz ich niekontrolowane przerwy. Firma zatrudnia aż 60 osób, dlatego bardzo ważne było zadbanie o rzetelnie ewidencjonowanie czasu pracy podwładnych, aby dbać o wydajność ich działania oraz prawidłowe wynagradzanie.

Aby Klient miał lepszą kontrolę nad pracownikami oraz ich czasem pracy zdecydowaliśmy się na wdrożenie rozwiązania Ewidencja Czasu Pracy. To proste, intuicyjne, ale przy tym funkcjonalne oprogramowanie, które pozwala na weryfikowanie czasu pracy pracowników. Dzięki możliwości generowania czytelnych raportów można bardzo łatwo nie tylko sprawdzić godziny pracy konkretnych podwładnych, ale także naliczyć ich wynagrodzenie.

Jakie zalety wiążą się z wdrożeniem modułu Ewidencja Czasu Pracy w firmie?

  • Lepsze zarządzanie wydajnością pracowników, co jest kluczowe w produkcji spożywczej, gdzie efektywność procesów ma duże znaczenie dla rentowności i jakości produktów;
  • efektywniejsze planowanie zmian i rotacji pracowników, co może doprowadzić do zminimalizowania przerw w produkcji oraz lepszego dopasowania zasobów ludzkich do zapotrzebowania;
  • precyzyjne śledzenie obecności pracowników;
  • dostęp do danych niezbędnych do analizy wydajności procesów produkcyjnych i identyfikacji obszarów, w których można wprowadzić usprawnienia.

Warto także podkreślić, że inwestycja w Ewidencję Czasu Pracy wymaga zdecydowanie mniejszych nakładów finansowych niż w przypadku innych, bardziej rozbudowanych rozwiązań, jak np. UNIS RCP Rejestracja Czasu Pracy. Do rejestrowania czasu pracy w zakładzie produkcyjnym w firmie „Lis” wykorzystywane są czytniki Rosslare AY-K6255. Wyróżnia je nie tylko duża szybkość dokonywania odczytów, ale także wysoka odporność na działanie wilgoci oraz aktów wandalizmu, dzięki czemu są to urządzenia funkcjonalne oraz trwałe. W ramach systemu działa także Kontroler Virdi MCP-040, który pozwala na nadzorowanie pracy czytników.

Dodatkowo u Klienta wdrożono także moduł UNIS SDK Kontrola Dostępu. Ma ono kilka istotnych zalet, zwłaszcza w przypadku firm produkcyjnych działających w branży spożywczej. Zarządzanie dostępem do poszczególnym stref zapobiega przypadkowemu lub celowemu zanieczyszczeniu żywności oraz pozwala na utrzymanie wysokich standardów higieny, co jest kluczowe dla jakości produktów. Ponadto kontrola dostępu ogranicza dostęp do stref produkcyjnych jedynie dla uprawnionych pracowników, minimalizując ryzyko nieautoryzowanego dostępu i manipulacji urządzeniami lub procedurami. Dodatkowo tego typu rozwiązanie pomaga w spełnianiu norm i przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności, co jest kluczowe w branży spożywczej ze względu na surowe regulacje dotyczące jej produkcji i przechowywania. Warto także zaznaczyć, że dzięki kontroli dostępu można lepiej monitorować i kontrolować ruch pracowników, co może przyczynić się do zminimalizowania ryzyka awarii lub przerw w produkcji.

Kontrola dostępu i ewidencja czasu pracy w firmie produkcyjnej są kluczowe dla zapewnienia bezpieczeństwa, optymalizacji wydajności pracowników, zgodności z przepisami oraz lepszego zarządzania zasobami ludzkimi. Te narzędzia umożliwiają precyzyjne monitorowanie dostępu do obszarów fabryki i czasu pracy pracowników, co przekłada się na lepsze zarządzanie procesami produkcyjnymi oraz minimalizację ryzyka wypadków czy niezgodności prawnych.

Zaufali nam

Kontakt

Godziny otwarcia biura:
pon - pt 9.00 do 16.30

Wsparcie techniczne:
pon - pt 9.00 do 16.00

autoid@autoid.pl
+48 12 260 16 50
ikona kontaktu
Masz pytania?
Skontaktujemy się z Tobą!
Chcesz wiedzieć więcej? - wypełnij formularz, a my skontaktujemy się tak szybko jak to możliwe!
Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych w celu realizacji odpowiedzi na zadane pytanie. Wyświetl pełną treść zgody.
Kontakt
X
Chcesz wiedzieć więcej? - wypełnij formularz, a my skontaktujemy się tak szybko jak to możliwe!
Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych w celu realizacji odpowiedzi na zadane pytanie. Wyświetl pełną treść zgody.
Zarządzaj plikami cookies